Selasa, 8 September 2015

#throwback2014 ... GONG XI FA CAI ...

OKAY...  ni masa raya cina tahun lepas .. tahun ni ? urmm .. :'(  .. tahun ni tak balik pun umah tok .. sebab takde orang .. papa ada keje kat Johor .. Kokowan pulak balik kampung umah isteri dia (Mak kakak pun orang cina jugak .. so kiranya Kokowan ayah cina ..kakak pulak mak cina) Kokomil pulak kena fly  ... cian tok kena raya dengan uncle je .. (uncle tak kawing) .. Aisyah pulak tido je lah ..nak buat apa lagi .. takkan nak gi raya umah orang pulak .. so ni gambar2 tahun lepas .. best gile time ni semua orang ada kecuali uncle Aisyah yang sorang lagi .. tak buat apa pun sebenarnya .. petang tu pergi raya umah tok dulu lepastu gi raya kat umah sapa ntah .. kawan papa kot .. ke sepupu macam tu lah ... tapi masa malam raya kedua tu best .. mula2 rancang nak rehat2 kat umah je .. lepastu tiba2 kokowan buat cadangan untuk buat BBQ ... mama dengan papa okay je .. tapi diaorang taknak masuk campur.. so kita orang pun bincang je lah 4 orang (kokowan,kokomil,kakak dan Aisyah) nak buat berapa ekor ayam .. ... lepastu call pulak tok tanya ada tak lagi arang, pemanggang tu semua lah .. so tugasan dia kokowan dengan kokomil gi beli ayam kat Giant (Giant sebelah umah je .. heheh ) lepastu kakak pulak bersihkan ayam .. Aisyah pulak buat sibuk je .. heheh .. Aisyah bab2 dapur2 ni allergic sikit ..  tu je lah .. lepastu macam biasa lah .. nama pun raya kan .. mestilah ada mercun2 tu semua ...SO pada sapa2 yang berminat  and nak tahu muka2 ala2 buruk abang2 nana ni bolehlah tengok foto2 kat bawah ni ..


Ni masa petang .. raya kat umah tok 

 dari kiri tu .. Aisyah, Tok, Kokowan, Kokomil and yang duduk tu Abang Mi.. 
 yang kanan tu kakak Aisyah 

 ni umah sapa ntah .. oh ye .. yang baju putih tu papa Aisyah
 hahaha .. berebut nak kuih raya ... rasanya tu balang kacang gajus ke kacang pistachio ntah lah ...


ni angpau yang Aisyah dapat .. urmm sikit je .. tapi isi dia 'WOW' jugak lah .. heheh $$$

Ni Bahagian malam raya kedua pulak ..



 yang baju hijau tu mama Aisyah ...



 hehhe .. sempat lagi main tanglong terbang ...




My Big family.. hhhehe.. takdelah besar sangat ..


Isnin, 7 September 2015

Perjalanan sepanjang 2014 and 2015

Assalammualaikum ... lama gile tak post .. 3 tahum tak cara kat blog .. dah Form 2 dah Aisyah  .. nasib password ingat lagi.. sebenarnya start tahun lepas aisyah dah pindah Kuantan.. atas arahan Kokowan and sokongan dari Mama .. sebelum pindah bukan main lagi cakap nak masukkan Aisyah asrama lah apa lah .. last sekali duduk dengan Kokowan 1 tahun 3 bulan and sekarang ni duduk dengan mama pulak kat rumah .... masa 1 tahun 3 bulan tu mama ikut papa bawak lori .. (Papa Aisyah keje bawak lori) so Aisyah duduk dengan Kokowan lah ..lepastu Papa berhenti dah bawak lori sebab papa dah tak larat  dah ..Papa just uruskan business dia je kat Johor .. rindu jugak nak naik lori balik .. tapi dah nak buat macam mana ...Time mula2 pindah dulu Aisyah duduk kat umah flat kat Alor Akar .. rumah koko .. masa tu koko baru kahwin ... sekolah pulak kat SMK Tok Sera ... and now Aisyah duduk dengan mama  pindah umah kat Kempadang Makmur and sekolah kat MGSS pulak sebab papa kan dah tak bawak lori dah .. dua perbezaan yang ketara gile2.. dulu sekolah pagi sekarang pulak sekolah petang ..yang paling teruk sekali masuk sekolah pukul 12.30 tidakkpun 1 tengahhari .. tapi kena pergi pukul 9 pagi ataupun 10 pagi  ..sebab takde orang hantar dah lepastu .. bosan  gile kot duduk kat sekolah tu dah lah pukul 6.30 pm baru balik sekolah .. dah macam office hours pulak...tak sabar nak tunggu Form 3 tahun depan .... boleh sekolah pagi takdelah penat sangat ..perbezaan kedua pulak.. dulu duduk Alor Akar boleh jugak naik bas rapid dengan kakak (isteri kokowan) pergi TC (Teluk Cempedak) ke bandar ke .. sekarang terperap dalam rumah je lah .. sebenarnya lebih kepada bilik ..hehheh...and sejak pindah sini jugaklah Aisyah ala2 memberontak jugak lah dengan mama .. sebab nak suruh mama pindah  Ganu balik .. sebab macam yang Aisyah kata ceritae tadi lah ... kat Ganu senang je Giant, Mydin ada sebelah umah Aisyah je .. boleh jalan kaki je .. sini nak pergi beli barang2 kalau takde kereta jangan haraplah boleh beli .. dahlah mama tak pandai drive.. kokowan pulak buzy memanjang-manjang .. Kokomil ?... urmm... Kokomil dah jadi pramugara Air Asia dah sekarang ni .. sibuk terbang sini sana je lah .. dah lah kalau balik masa cuti pun.. muka series je .. menyampah pulak rasa ... nak gurau pun takleh ... boleh cakap benda penting je ... serabut gile rasa...dulu takde pulak macam ni .. sekarang je ..ntah apa2.. nasib kokowan jenis enjoy sikit.. takdelah stress sangat ...  Abang Mi pulak .. macam biasalah dia .. keluar gi jalan2 nak maghrib
baru dia balik ... tu pun sebab kokowan dah warning dia .. kalau mama lah yang warning dia .. memang tak lah dia nak dengar .. takde effect pun...URMM .. OKAY LAH ...rasanya dah takde dah untuk diceritakan ... urmm.. BYE...


Ditulis khas untuk kawan-kawan semua                                                                                                    
Daripada : Adriana Aisyah binti Salim